Genieten van de juiste temperatuur

Genieten van de juiste temperatuur

Op zoek naar een nieuwe CV-ketel? Dan moet je met veel keuzes rekening houden. Hieronder hebben wij deze op een rij gezet. Kan je door de bomen het bos niet meer zien en weet je niet wat een goede CV-ketel is of welke bij jouw woonsituatie en centrale verwarming past? Onnink heeft het je makkelijk gemaakt. Via onze website kan je de ketelkiezer invullen. Na het beantwoorden van 6 korte vragen weet je direct welke CV-ketel je nodig heb en hoeveel het vervangen van je oude ketel ongeveer zal kosten.

Ga naar de ketelkiezer

Keuze 1. Combi- of solo ketel?

Een soloketel zorgt alleen voor verwarming in huis. Wil je met de cv-ketel ook warm water regelen, dan kies je voor een combiketel. De meeste huishoudens hebben tegenwoordig een combi-ketel. Deze zorgt in de meeste gevallen voor lagere energiekosten en is veiliger in gebruik.

Sommige websites geven aan dat je energierekening lager wordt als je een boiler of geiser gebruikt met een soloketel, dit klopt vaak niet! Een geiser verbruikt namelijk 60 m3 aardgas per jaar en aardgas is uiteraard duurder dan stroom. Daarnaast staat een boiler altijd aan, wat je een hogere energierekening oplevert. Ook is een geiser minder veilig doordat het systeem een open verbrandingstoestel is. Het wordt daarom aangeraden deze te vervangen.

Als laatste heb je ook nog eens twee aparte onderhoudscontracten nodig: eentje voor de boiler of geiser en eentje voor de cv-ketel. Één onderhoudscontract voor de CV-ketel is daarom altijd goedkoper. Kijk voor meer informatie bij onderhoud. Wil je nog meer geld besparen? Dat kan namelijk bij Onnink. In samenwerking met ons zusterbedrijf Eska kunnen we een combiabonnement aanbieden. Zo kan je niet alleen zorgeloos genieten van je CV-ketel, maar wordt je mechanische ventilatiesysteem direct meegenomen. Er komt één monteur langs die direct beide systemen nakijkt. Dit scheelt je niet alleen geld, maar ook tijd.

 

Keuze 2. Doorstroommodel of een ketel met een voorraadvat?

Kies je voor een combiketel? Dan moet je een keuze maken tussen een doorstroommodel en een ketel met een voorraadvat. Een ketel met een voorraadvat zorgt ervoor dat het water continue verwarmd wordt. Deze gebruikt dus ook energie om het water warm te houden als de kraan niet openstaat. Daarom kost deze ketel meer energie.

Het doorstroommodel verwarmt het water pas als je de kraan opendraait en is daardoor zuiniger. Doordat wij alleen A-kwaliteit leveren verwarmen onze doorstroommodellen altijd binnen vijf seconden al warm water vanuit de cv-ketel. De cv-ketel kunt u zelf instellen op comfort of economisch. In de comfort stand verbruikt de ketel meer maar heb je sneller warm water. In de economische stand verbruikt de cv-ketel minder, maar dan heb je minder snel warm water uit de kraan.

Keuze 3. Capaciteit/vermogen

Voor een temperatuur van 20 ºC heb je gemiddeld ongeveer 50 watt per m3 nodig. Om een woning van 100 m3 te verwarmen tot 20 ºC heb je dus minimaal 5 kilowatt (5000 watt) nodig. Om energie te besparen is het handig te kijken naar het minimale vermogen. Dus hoeveel vermogen de cv-ketel minimaal nodig heeft om warmte te produceren. Vooral als je een klein en goed-geïsoleerd huis heeft kan je dit veel geld besparen.

Keuze 4. CW-waarde

Op de cv-ketel staat altijd een label met daarop onder andere de CW-waarde. Deze bepaalt hoeveel liter water van 60 ºC en 40 ºC de cv-ketel per minuut kan produceren. Om je zoektocht makkelijker te maken kan je de onderstaande tabel aanhouden.

Bron: http://www.hoe-koop-ik.nl/

Bron: http://www.hoe-koop-ik.nl

Keuze 5. Energie zuinigheid en energielabel

Door innovatie worden ketels steeds efficiënter. Conventionele ketels zijn verouderd en worden ook bijna niet meer verkocht. Zij hebben een rendement van 70 tot 80%. Dit betekent dat 20 tot 30 procent van de opgewekte warmte verspilt wordt. Een energielabel wordt meestal bepaald door het type cv-ketel. Zo scoort een HR-ketel bijna altijd een A en scoort een HR-ketel met in combinatie met een zonneboiler zelfs een A++.

  1. VR-ketel
    Een VR-ketel, ketel met verhoogd rendement, behaalt gemiddeld een rendement van 87%.
  2. HR-ketel
    Een trede hoger is de HR-ketel, een ketel met hoog rendement. Deze ketel gebruikt de warmte van de rookgassen (die normaal door de schoorsteen verdween) om het koude water voor te verwarmen. Hierdoor behaalt een HR-ketel gemiddeld een rendement van 107%. Deze ketel moet aangesloten worden op het riool, omdat er een afvoer voor condenswater nodig is.
  3. UHR-ketel
    Als laatste is er sinds relatief kort geleden een UHR cv-ketel op de markt. Deze werkt in combinatie met een warmtepomp. De warmtepomp trekt warmte van buiten naar binnen en bespaart zo veel energie. Deze behaalt een rendement van 140%.

Keuze 6. De prijs van een cv-ketel

Bij de aanschaf van een cv-ketel moet je aan verschillende dingen denken: aanschafprijs, installatiekosten, energieverbruik en onderhouds- en reparatie kosten.

Al onze ketels staan inclusief de installatiekosten vermeld. Daarnaast bieden wij, als onderdeel van PronkGroep, alleen A-producten aan en heb je hierdoor minder energiekosten en minder onderhouds- en reparatiekosten. Een systeem met een lage aanschafprijs kan hierdoor op de lange termijn meer kosten dan een systeem met een hogere aanschafprijs. Wil je weten welke ketel geschikt is voor jouw woonsituatie? Vul de ketelkiezer in en binnen 6 vragen weet je het antwoord.

Ga naar de ketelkiezer

Keuze 7. De thermostaat van de centrale verwarming

Bij een thermostaat zijn er twee dingen waar je op moet letten: modulaire vs. ‘aan-uit’ schakelaar (elektrisch of analoog) en een mogelijkheid tot zonecontrole. Een aan-uit schakelaar draait op vol vermogen totdat de gewenste temperatuur behaald is en gaat daarna op lager vermogen draaien. De temperatuur wordt hierdoor hoger dan gewenst, omdat de radiator nog lang te warm blijft. Dit kost meer energie dan nodig is. Een modulaire thermostaat houdt bij hoeveel energie er nodig is om tot de gewenste temperatuur behaald wordt. Hierdoor wordt er minder tot geen energie verspild.

Zonecontrole geeft u een mogelijkheid om verschillende kamers op verschillende temperaturen te verwarmen, of bepaalde kamers wel te verwarmen en andere niet. Dit geef je een fijnere binnentemperatuur door het gehele huis en bespaart energie.

Keuze 8. Geluid

De meeste cv-ketels zijn stil. Toch is het aan te raden om de meest stille cv-ketel te kiezen, vooral als de cv-ketel in een slaapvertrek komt te staan. Het geluid varieert van 40 tot en met 60 dB. 40 dB is te vergelijken met gefluister, terwijl 60 dB te vergelijken is met een wasmachine.

Factor 9. Afmetingen

Een cv-ketel is meestal niet heel groot, maar toch is het in veel gevallen raadzaam te weten hoe groot de cv-ketel maximaal mag zijn.

Bespaar uzelf de moeite!

Na het beantwoorden van 6 korte vragen weet je direct welke CV-ketel u nodig hebt en hoeveel dit ongeveer zal kosten. Zo hoef je niet alles te weten over cv-ketels, maar krijg je toch de meest optimale cv-ketel in huis.

Ga naar de ketelkiezer