Welke type thermostaten zijn er?

Welke type thermostaten zijn er?

De ideale temperatuur in huis hangt af van het tijdstip van de dag, de dag van de week, de activiteiten van degenen die thuis zijn en uiteraard ook nog eens van persoonlijke voorkeur. Uw CV-ketel zorgt altijd trouw voor voldoende warmte, maar de thermostaat is uw sleutel tot de perfecte instelling. Dat kan volautomatisch met de modulerende thermostaat met een programmeerbare regelaar die rekening houdt met uw specifieke wensen. Maar misschien zet u liever gewoon zelf de thermostaat op enig moment handmatig aan met een aan/uit regeling. Welke type thermostaten zijn er? We lichten de verschillende thermostaten toe in dit artikel.

 

Aan/uit thermostaten

Thermostaten zijn onder te verdelen in 2 groepen, de aan/uit thermostaat en de modulerende thermostaat. De eerste genoemde gaat alleen maar aan of uit en werkt bij de daling van de temperatuur alleen op volle toeren om de ruimte weer te verwarmen. De ketel slaat steeds aan en weer af en verarmt dus koud water helemaal opnieuw tot de gewenste temperatuur. Dat kan ertoe leiden dat energie wordt verspild en de kamer te warm wordt. Om dit fenomeen tegen te gaan, maken veel thermostaten gebruik van anticipatie. Hierdoor zal de thermostaat de verwarming al uitschakelen alvorens de gewenste temperatuur bereikt is, aangezien de warme buizen van de radiatoren de ruimte nog enige tijd verder zullen opwarmen.

Welke type thermostaten zijn er?

De aan/uit thermostaat (elektrisch of analoog) pas vrijwel op iedere ketel.

 

Modulerende thermostaten

De modulerende thermostaat zorgt dat de temperatuur van je ruimte op hetzelfde niveau blijft door het eerder verwarmde water weer te gebruiken. De ketel staat dus constant aan waardoor minder energie nodig is om het water warm te houden. De modulerende thermostaat is vaak ketel gebonden. Tegenwoordig worden zo goed als alle nieuwe verwarmingsketels van een modulerende regeling voorzien. Deze past de verwarmingscapaciteit aan op basis van de benodigde energie. De ketel zal volledig worden aangezet wanneer je huis snel op de gewenste temperatuur gebracht moet worden. Hierna zal de ketel stilletjes aan zachter worden gezet, aangezien de kamer in de buurt van de gevraagde temperatuur komt. Op deze manier kan dit type regeling voorkomen dat je huis te hard wordt verwarmd, wat niet alleen beter is voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Binnen de groep van modulerende thermostaten is een scala aan slimme thermostaten verkrijgbaar.

Welke type thermostaten zijn er?

De modulerende thermostaat past de verwarming capaciteit aan o.b.v. de nodigde energie.

 

Slimme thermostaten

Een slimme thermostaat is een intelligente oplossing. De thermostaat ziet wanneer er iemand thuis is en zorgt automatisch voor de juiste temperatuur. Zonder dat u er zelf iets voor hoeft te doen. Een slimme thermostaat voorkomt onnodig verwarmen. Een geïntegreerde aanwezigheidsdetectie maakt dit mogelijk. Hierdoor kan uw energieverbruik aanzienlijk lager uit komen – automatisch! Bovendien is in combinatie met een HR-ketel een energielabel A+ mogelijk.

In combinatie met slimme radiatorkranen maakt de thermostaat het mogelijk om de temperatuur in verschillende vertrekken afzonderlijk te regelen. Met een mobiele app kan de verwarming voor verschillende kamers afzonderlijk worden aangestuurd.

De voordelen van een slimme thermostaat op een rij:

  • Comfortabel: altijd thuiskomen in een warm huis
  • Energiebesparend: alleen de vertrekken verwarmen die worden gebruikt
  • Voordelig: geen abonnement of terugkerende kosten

 

Welke type thermostaten zijn er?

Een slimme thermostaat voorkomt onnodig verwarmen en werkt energie besparend.

 

Meer weten?

Via onze Ketelkiezer is het mogelijk welke energiezuinige CV-ketel u nodig heeft en bij uw woonsituatie en centrale verwarming past. Met een bijpassende thermostaat geniet u van een fijnere binnentemperatuur door het gehele huis en bespaart u ook nog eens op de energiekosten. Ook dat is PronkGroep! Uiteraard kunt ook telefonisch contact met ons opnemen voor een passend advies.