Wat is een cv-installatie en hoe werkt het?

Wat is een cv-installatie en hoe werkt het?

Er is een grote kans dat je al bekend bent met de afkorting ‘cv’, maar wij leggen het voor de zekerheid toch nog even uit. De letter ‘c’ staat voor centrale en de ‘v’ voor verwarming, wat simpelweg inhoudt dat warmte centraal wordt opgewekt. Er komt een hoop kijken bij centrale verwarming en er zijn veel onderdelen die beschreven worden met ingewikkelde termen. Wij , als onderdeel van de PronkGroep, hebben de verschillende onderdelen van een cv-ketel hieronder opgesomd. Daarbij staat de functie en betekenis eenvoudig uitgelegd.

1. Cv-ketel
Het kernpunt van een verwarmingsysteem is de cv-ketel.

2. Thermostaat
De thermostaat regelt vanzelfsprekend de temperatuur van de cv-ketel. Er bestaan verschillende types van. De thermostaat kan via een kabeltje verbonden zijn met de cv-ketel, maar het kan ook draadloos. Daarnaast zijn er thermostaten in de woning te vinden, bijvoorbeeld in de woonkamer of badkamer. Hiermee kan je temperatuur eenvoudig zelf hoger en lager zetten. Deze thermostaten zijn verbonden aan de radiatoren.

3. Warmwaterboiler
Een boiler, ook wel warmwaterketel genoemd, is een apparaat dat er voor zorgt dat het water wordt opgeslagen. Dit water kan direct worden verwarmd en het zorgt er ook voor dat het warm blijft.

4. Radiatoren
Een radiator is een element wat ervoor zorgt dat warmte wordt afgegeven in een ruimte. Het wordt ook wel een warmtewisselaar genoemd. Het verwarmde water wat door de radiotor stroomt, wordt afgestaan aan langsstromende lucht. Deze warmteafgifte zorgt ervoor dat ruimtes verwarmd worden. Via een thermostaat regel je de hoogte van deze temperatuur.

5. Schoorsteen
De schoorsteen van een cv-ketel werkt exact hetzelfde als een gewone schoorsteen zoals jij en ik die kennen. Het voert de vuile lucht, in dit geval de verbrandingsassen, af naar buiten.

6. Expansievat
Dit is een erg belangrijk onderdeel van een cv-installatie, want het vangt de drukverschillen op. Een expansievat dient voor het opvangen van water dat uitzet of krimpt. Water wat verwarmd wordt, kan tot wel 3% uitzetten. Dit heeft als gevolg dat de druk in de leidingen oplopen en deze mogelijk te hoog wordt. Tip: tik eens een sleutel tegen de bovenkant en daarna tegen de onderkant van het expansievat. Hoor je een verschillend geluid? Dan is jouw expansievat helemaal in orde. Zo niet, dan heb je waarschijnlijk lekkage en moet je een monteur inschakelen.

7. Circulatiepomp
De naam verraadt het eigenlijk al: een circulatiepomp pompt het water een in een gesloten circulatie rond. Zo’n pomp verbruikt veel energie. Het is daarom handig om bij de aanschaf van een cv-ketel te kijken of de circulatiepomp verschillende standen heeft.

8. Brandstoffen
Een cv-ketel werkt via een stookolietank, pelletdispenser, zonnecollector of aardgastoevoerleiding. Een van de vier opties is de energiebron die na verbranding in de cv-ketel warmte en warm water aan jouw woning levert. Dit verschilt per woning.

9. Brander
Een brander is het onderdeel van de cv-ketel welke ervoor zorgt dat de brandstof verbrandt. Hiermee ontstaat warmte en zo kan het water in een gesloten systeem worden verwarmd. Aangezien branders stoffen verbranden, worden ze snel vies. Het is daarom belangrijk regelmatig onderhoud te laten voeren voor een langere levensduur en een goede werking van de brander en de cv-ketel in het algemeen.

10. Ontsteker
De ontsteker zorgt ervoor dat de brander kan branden. Dit gebeurt door middel van een vonk. Vroeger hadden cv-ketels altijd een brandende waakvlam, maar vandaag de dag zijn de ontstekers elektronisch. Dit ook energiezuiniger.

11. Ventilator
Dit onderdeel zorgt ervoor dat de restgassen worden afgevoerd naar de schoorsteen van de cv-ketel. Daarnaast voert de ventilator ook lucht aan. Dit is noodzakelijk om brandstoffen te kunnen verbranden.

12. Warmtewisselaar
De warmtewisselaar heeft als functie ervoor te zorgen dat de cv-ketel naar behoren werkt. Hij zorgt ervoor dat de warmte die vrijkomt met gasverbranding met een maximaal rendement wordt gebruikt voor de verwarming van water, en dat zonder rechtstreeks contact met het water.

13. Waterdruk
Het is erg belangrijk dat er genoeg waterdruk in het systeem van de cv-ketel zit. Sommige ketels beschikken over een analoge waterdrukmeter of een manometer, andere hebben een digitaal display. Hierop kan je zien wat de drukwaarde is. Je moet het cv-systeem bijvullen als er wordt aangegeven dat de waterdruk onvoldoende is.

14. Rookgasafvoer
Tijdens het verbranden komt er rookgas vrij. Een rookgasafvoer zorgt ervoor het rookgas naar buiten wordt afgevoerd, in de meeste gevallen, via het dak. Dit onderdeel is voorzien van een trekonderbreker valwindafleider en dat voorkomt recirculatie en daarmee koolstofmonoxidevergiftiging. Een rookgasafvoer is cruciaal. Het inademen van rookgas is enorm gevaarlijk voor jouw gezondheid.